Alkohol – venn eller fiende?

Publisert: 23.11.2023

Kategori: Livsstil

Forfatter: Geir

Muligens vil enkelte oppleve det som spekulativt at jeg skriver denne artikkelen nå når julebord-sesongen står for døren. Men med tanke på en artikkel jeg leste om den «motstanden» mot ultraprosessert mat som enkelte har, samtidig som de nærmest hemningsløst tyller i seg en gift (les; alkohol) – samtidig med de nye helserådene som ble lansert i går, som anbefaler avhold fordi det ikke er mulig å fastsette en helsemessig trygg nedre grense for inntak av alkohol, er dette nettopp tiden for å vurdere dine alkoholvaner.

DEL DENNE ARTIKKELEN:

La det bare være sagt en gang for alle: Jeg har alltid likt å ta meg en fest og nyter fortsatt både øl, vin og en drink, selv om jeg har blitt mye mer bevisst egne alkoholvaner etter at jeg la om livsstilen min. Noe av grunnen til denne bevisstheten, er kunnskapen rundt hva alkohol gjør med kroppen, hva inntak av alkohol forårsaker og hva det går på bekostning av.

Selv om alkohol inneholder kalorier, regnes det ikke som et næringsstoff. Akkurat som sukker, er alkohol «tomme kalorier» – og det gir forholdsvis mye av det (1 gram alkohol = 7 kcal). Det betyr at jo høyere alkoholprosent, jo høyere kaloriinnhold. Søte alkoholholdige drikker, som dessertviner, Baileys og søte drinker, gir kaloribidrag fra både sukker og alkohol.

Alkohol forbrennes hovedsakelig i leveren, mens noe forbrennes i magesekken, før alkoholen kommer over i blodet. Det skyldes at magesekken inneholder enzymet ADH som kan bryte ned alkohol. Forbrenningen i leveren foregår med jevn hastighet og kan ikke påvirkes av f.eks mosjon, kaffe eller legemidler.

Når du har alkohol i blodet, velger leveren å bruke alkohol som brensel i stedet for fett. Det betyr at hvis du skal ned i vekt, så hemmer alkoholinntaket for fettforbrenning, noe som gjør at det du har «ofret» med å ligge i kaloriunderskudd, kan gå tapt hvis alkoholinntaket er så stort at alkoholforbrenningen varer i mange timer. Alkoholmengden i blodet (det vi kaller promille) synker med rundt 0,10 – 0,20 promille per time (varierer fra person til person), men vi sier ofte at den synker med 0,15 promille per time. Som en tommelfingerregel sier man at en mann bruker omtrent en time på å forbrenne en enhet alkohol, og en kvinne bruker omtrent 1 1/2 time. Drikker du mange alkoholenheter, sier det seg selv at fettforbrenningen er satt på pause i mange timer, til kroppen har forbrent all alkoholen. Det ønsker du ikke hvis vektnedgang er målet.

I tillegg vet vi, både fra forskning og av bitter erfaring (i alle fall noen av oss) at med inntak av alkohol skjer følgende andre ting med oss:

  • Skaper sultfølelse, som gjør at vi blir fristet til å spise mer
  • Reduserer dømmekraften, slik at vi blir mindre kritiske til hva vi stapper i oss og i hvilke mengder – dette gjelder både når du drikker og dager derpå. Kroppen vår «krever» fet mat med mye salt og gjerne også sukker.
  • Reduserer søvnkvaliteten, og mindre tid i dyp søvnfase, gir dårligere forbrenning og reduserer muskelproteinsyntesen.
  • Fyllesyken dagen derpå, kan redusere lysten og motivasjonen til å trene denne dagen. Om du likevel trener, blir det mest sannsynlig med mindre intensitet og kvalitet.
  • Øker risiko for flere kreftformer, blant annet i fordøyelseskanalen (munn, mage og tarm).

Men i vår kultur er det ikke tvil om at alkoholen har sine fordeler. Den løser opp i sosiale sammenhenger og gjør oss mer avslappet og imøtekommende ovenfor andre. Den norske psykiateren Finn Skårderud har en teori om at alle mennesker er født med en halv promille for lite i blodet, noe som er temaet i den danske filmen «Et glass til», med blant andre Mads Mikkelsen. Men som vi kan se i filmen, har det en tendens til å bli for mye, og for enkelte ble det ikke noen lykkelig slutt. Grunnen til dette er at de ikke klarte å ta det hele med måte. Og det er her hele nøkkelen ligger. Nyte det med måte, og ikke for ofte. Og det gjelder både for de som skal ned i vekt og alle andre. For det er ikke til å legge skjul på at et jevnlig, og til tider høyt alkoholinntak, har andre uønskede bieffekter enn bare redusert fettforbrenning.

Under følger en tabell jeg har laget, basert på data hentet fra Helsenorge sine sider (kaloriinnhold er omtrentlige, basert på type drikke innen hver kategori):

 

Drikke Mengde Kalori-innhold per enhet
Pils (4,5%) 0,33 liter (liten boks/flaske) 130 kcal
Pils (4,5%) 0,5 liter 197 kcal
Øl (6,5%) 0,33 liter (liten boks/flaske) 195 kcal
Øl (8,0%) 0,33 liter (liten boks/flaske) 258 kcal
Lettøl (2,5%) 0,33 liter (liten boks/flaske) 83 kcal
Alkoholfritt øl (0%) 0,33 liter (liten boks/flaske) 86 kcal
Tørr hvitvin (12,5%) 125 ml (lite glass – dvs 6 glass per helflaske) 92 kcal
Tørr hvitvin (14%) 125 ml (lite glass – dvs 6 glass per helflaske) 105 kcal
Søt hvitvin (10%) 125 ml (lite glass – dvs 6 glass per helflaske) 90 kcal
Rødvin (12,5%) 125 ml (lite glass – dvs 6 glass per helflaske) 92 kcal
Rødvin (14%) 125 ml (lite glass – dvs 6 glass per helflaske) 105 kcal
Musserende vin (12,5%) 125 ml (lite glass – dvs 6 glass per helflaske) 92 kcal
Tørr sider (4,5%) 0,5 liter 185 kcal
Fruktsider – søtet (4,5%) 0,5 liter 256 kcal

 

Som dere ser, er det like mange kalorier i en hel flaske rødvin 14% (6 x 105 = 630 kcal), som det er i litt mer enn tre halvliters-bokser med pils. Dette er nyttig kunnskap, og forteller oss at om du driver med vektreduksjon er det bedre å velge vin fremfor øl. Og for de som ønsker å ligge lavt på karbohydratinntaket også er det greit å vite at en glass med rødvin 14% gir vel 1 g karbohydrat, mens en halvliter-boks med pils gir vel 16 g karbohydrat.

Men en glup mann sa en gang at det ikke finnes øl i himmelen, og det er grunnen til at han drakk det her på jorden. Forhåpentligvis en kald en. Tom Waits minner oss i alle fall hva vi kan støte på hvis vi er uforsiktige med drikkevarene i låten «Warm beer and cold women».