Helsefremmende livsstil – kanskje den beste investeringen du kan gjøre

Publisert: 30.11.2022

Kategori: Livsstil

Forfatter: UndrumDesign

Jeg blir stadig vekk bombardert, både på Facebook og Hotmail, om mulige investeringer jeg kan gjøre, enten det dreier seg om aksjer, eiendom, pensjonssparing eller you-name-it. Vel og bra det, men ikke særlig viktig. Klart at det ville vært interessant med mer penger under alderdommen, men om jeg ikke får det, vil jeg sikkert likevel få et bra liv. Det handler bare om å sette tæring etter næring, og håpe at helsen holder. I stedet for å tenke på at vi skal investere så mye penger og krefter i materielle ting som bil, hus, fasade og ting som kanskje ikke gir oss den gode lykkefølelsen, hva med å investere i egen helse i stedet?

DEL DENNE ARTIKKELEN:

Vi kan ikke leve evig, og på mange måter er nok det like greit. Men det vi kan gjøre, er å ta tak i det livet vi har og gjøre det best mulig. Her kommer SunnMann inn i bildet. Å ta grep i dag for å sikre deg en god og aktiv pensjonisttilværelse, fylt med opplevelser og samvær med venner og familie, er noe alle kan gjøre. Kan hende vil de grepene du tar i dag, sikre at du er mindre utsatt for tilfeldighetene som gjør at du ikke får et langt og godt liv.

Her kommer noen tips til hvordan du kan legge forholdene til rette for en god helse og forhåpentligvis også et godt liv:

  • Unngå nikotin, for mye alkohol og for mye fet og kaloririk mat

Røyking, alkohol og et dårlig kosthold er noen av de tingene som bidrar sterkt til livsstilsrelaterte sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer, sykelig overvekt, diabetes og KOLS. Å kutte ut eller redusere disse tingene, kombinert med fysisk aktivitet og en god psykisk helse, er noe av det beste du kan gjøre for å sikre deg en mer bekymringsfri fremtid. Vil du vite mer om dette kan du lese artiklkelen Energibalanse – noe helt annet enn strømkrise.

  • Spis så du får i deg de næringsstoffene kroppen din trenger

Om du ikke ennå har funnet ut hvilket kosthold som passer akkurat deg best, kan det være lurt å ta en titt på Helsedirektoratets retningslinjer for et kosthold til god helse. Følger du dette, har du gode forutsetninger for å få i deg mat som gjør kroppen godt. Kan hende synes du dette kostholdet vektlegger karbohydrater for mye, og da kan du prøve en annen av de mange diettene som finnes. Felles for mange av dem, særlig de som jeg vil karakterisere som sunne, er at de har stort fokus på rene råvarer (ikke halv- eller helfabrikata), mye frukt og grønnsaker, langsomme karbohydrater, proteiner av høy kvalitet, og begrenset inntak av mettet fett. Vil du vite mer om dette, ta en titt på artikkelen Hvilket drivstoff velger du.

  • Hold deg fysisk aktiv

Å holde kroppen i vigør, gjennom fysisk aktivitet som for eksempel husarbeid, gange, fjellturer, lek med barn/barnebarn, dans – er viktig for å unngå mange av de livsstilssykdommene nevnt ovenfor. Fysisk aktivitet beveger ledd, trener hjertet (om du får økt puls), øker forbrenningen, gir glede (om det ikke føles som et ork) og stimulerer mange viktige prosesser i kroppen. Det er ikke mye som skal til, og det å sette seg ned i en stol og vente på det som ligger foran deg har aldri vært en god løsning. Vil du vite mer kan du lese artiklene Kom deg opp av sofaen og ut av døren og Bevegelse – roten til alle fremskritt.

Tren – gjerne både kondisjon og styrke

I tillegg til den generelle fysiske aktiviteten, er det fornuftig å trene regelmessig. Kondisjon har en nær sammenheng med levealder. Synes du tradisjonell løping eller sykling er kjedelig, kan du velge noe festligere som dans, squash, eller tur i skog og mark. Jo eldre du blir, desto viktigere er det også med styrketrening for å sikre en sterk kropp, et sterkt skjelett og en muskelmasse som sikrer kroppen din god holdning. Er du sterkere og bedre trent, er sjansene store for at du er mer selvstendig og klarer kanskje å unngå de verste fall-skadene, samt redusere effekten av dem. Vil du vite mer, kan du lese artikkelen Trening – en rask innføring,

  • Plei den psykiske helsen også

At du jevnt over har det bra sammen med de rundt deg er en viktig faktor for å kunne ha en hverdag uten bekymringer. Krangler du med dama/typen hver dag eller konstant irriterer deg over de på jobben, bør du prøve å finne en løsning før det tærer på både psyke og kropp. Er det uenigheter mellom deg og familiemedlemmer eller tidligere venner? Prøv å skvær opp, selv om du mener det er motpartens feil og at de burde ta initiativet til forsoning. Er du løsningsorientert, vil det meste ordne seg.

  • Realiser mål og drømmer

Livet er for kort til å vente på at alt skal være perfekt. Har du alltid ønsket å se Grand Canyon, så bestill reisen dit når du har råd og det passer inn i en hektisk hverdag. Har du alltid hatt lyst til å hjelpe andre, finn deg en veldedig organsasjon hvor du kan jobbe som frivillig. Når du ligger på dødsleiet kommer du til å angre på de tingene du aldri fikk gjort. Man trenger ikke å realisere absolutt alle drømmer, men om du gjør noen av de tingene du ønsker å gjøre her i livet tror jeg du vil føle at du lever et rikere liv.

Hadde jeg for en tid tilbake, før jeg ble bevisst verdien av å tenke kosthold, trening, fysisk aktivitet og god søvn, fått en mail om hvordan jeg kunne få et bedre liv – så hadde jeg mest sannsynlig tatt like lite notis av den som jeg tar av alle investeringsmailene. Men du trenger ikke å gå i sammen fellen som meg. Du har nå, med den kunnskapen du har fått, et glimrende utgangspunkt for å ta de riktige valgene.

Det er som Alice in Chains sier i låten «Your decision», hentet fra albumet «Black gives way to blue», som kledelig nok har et bilde av et hjerte som cover-illustrasjon:

No one plans to take the path that brings you nowhere.