Det er inne i boksen det skjer

Publisert: 23.03.2022

Kategori: Livsstil

Forfatter: Geir

Da jeg gikk på skolen, befant jeg meg stadig vekk utenfor den boksen lærerne ville jeg skulle være i. Det tok meg mange år å bli så strømlinjeformet at jeg passet inn. Men det gikk til slutt. Nå derimot; har trenden snudd. Nå er det kult å «tenke utenfor boksen». Vel og bra det, men det kommer litt sent, nå som jeg har tatt ingeniør-utdannelse og blitt et fullkommet «square head».

DEL DENNE ARTIKKELEN:

Men det har sine fordeler å ikke la seg rive med og bli en kaos-generator, spesielt om målet er vektreduksjon og en bedret livsstil.

Etter selv å ha gjennomført et slikt opplegg, med ganske ambisiøse mål på kort tid, har jeg lært meg nytten av detaljplanlegging, logging av matinntak, plotting av progresjon og å følge med på trender.

Hvorfor er dette nyttig, vil du kanskje spørre deg? Er det ikke bare å legge inn et kaloriunderskudd og gjennomføre det, så går du ned i vekt? Jo, muligens er det så enkelt. For noen. I noen tilfeller. I teorien. På den annen side er livet mye mer komplisert i virkeligheten.

For å spise riktig, trenger du kunnskap om hva du skal spise, når og hvor ofte. Vet du ikke dette, kan du begynne med å lese Det er det indre som teller, og følge de lenkene du finner i den artikkelen.

Du kan også ha nytte av å lese Spisemønstre – et alternativ til dietter, for å få en bedre forståelse av når det er lurt å spise og når det er lurt å la være.

Skulle du være i tvil om hvilke matvarer du bør satse på, anbefaler jeg artikkelen Hvilket drivstoff velger du.

For de av dere som har lest artikkelen Hvorfor lykkes ikke folk som prøver  gå ned i vekt, husker dere kanskje at en av fellene mange gikk i var mangelen på struktur. En metode for å få mer struktur, når du allerede vet hva du skal spise, når og i hvilke mengder – er å logge det faktiske inntaket. Hvorfor er dette viktig?

Jo, for å holde oversikt over hva du faktisk putter i deg og om det er innenfor de målene du har satt deg med hensyn til kaloriinntak og makrofordeling. Hvis du er usikker på hva som menes med dette, kan du ha godt av å lese artiklene Energibalanse – noe helt annet enn strømkrise og Makroer – balansekunst for viderekomne.

Det finnes utallige apper som egner seg for logging, blant annet MyFitnessPal, Lifesum, vektklubb og en drøss andre. Det viktige er at det er mange norske råvarer tilgjengelig. Selv brukte jeg LoseIt og var veldig fornøyd med den.

Når du har logget det du spiser, og forbruker gjennom trening (for det er mulig i en god app), så er du et stykke på vei. Men du ser ikke noen særlige trender på en slik app, selv om enkelte av dem har trendverktøy. Det du da kan gjøre, er å lage deg ditt eget kostholds- og treningsregnskap, der du plotter inn data fra appen din. Dette fungerer bra i et excel-ark, der du som minimum lager kolonner for følgende:

  • Dato
  • Morgenvekt (det du veide før mat, men etter toalettbesøk om morgenen)
  • Kaloriinntak
  • Antall alkoholenheter
  • Proteininntak
  • Forbruk gjennom trening
  • Faktisk kaloriunderskudd (se Energibalanse – noe helt annet enn strømkrise for veiledning)

Med et slikt regnskap kan du se om det er trender som ikke så lett lar seg lese ut fra appen.

Kanskje vil du se at i perioder hvor du hadde mye stress i livet ditt, så sank ikke vekten like jevnt og trutt som i de periodene hvor du hadde roen. Kanskje vil du se at etter en kveld med mye mat og mange alkoholenheter, så går vekten opp noen dager, før den synker igjen. Dette er nyttig informasjon, for da vet du hvordan kroppen din reagerer på slike utskeielser og trenger ikke få panikk når det skjer, og tro at du har lagt på deg fett. Og kanskje vil du se at etter en periode med en viss type trening går du raskere ned i vekt enn med annen type trening. Alt dette er viktig for deg, så du vet hva som fungerer for akkurat deg. For vi er alle forskjellige.

I tillegg kan dataene fra dette regnearket fremstilles i en graf, og da kan det se slik ut:

 

 

Her ser dere alle de små blå prikkene, som viser daglig vekt. Vi ser hvordan de endrer seg fra dag til dag. De oransje prikkene viser ukesnittet den aktuelle uken. Begge trendlinjene, den heltrukne blå og oransje linjen, taler sitt tydelige språk. Den blå trendlinjen viser at vekten går ned, så går den litt opp igjen, for så å droppe videre, noe som mange opplever. Det er da viktig å ikke henge seg opp i de periodene hvor vekten går opp, for de blir etterfulgt av et dropp i vekten. Den oransje trendlinjen viser en nærmest lineær vektnedgang, med unntak av to ganger den gikk opp. Fra regnearket finner vi ut hva dette var:

Den første oppgangen var da jeg begynte med Kreatin, som binder vann i kroppen, i tillegg til at det var en stressende periode i livet med mye jobbing og lite søvn. Den neste perioden var også veldig stressende, med mye jobbing og dårlig søvn.

Slik kan man bruke dataene og skaffe seg oversikt, bare man er flink nok til å logge dem inn i appen i første omgang.

Jeg er overbevist om at du vil se nytten av disse strukturaktivitetene når du først bestemmer deg for å gå ned i vekt. Selv Huey Lewis så dette en gang på åtti-tallet, noe han skrev om i låten «Hip to be square»:

I’m working out most every day

And watchin’ what I eat