Det har aldri vært vanskeligere å ta enkle valg

Publisert: 16.02.2024

Kategori: Kosthold

Forfatter: Geir

Det sies at kunnskap gir makt, men jeg liker også å si at kunnskap gir avmakt. En av grunnene til det er at når du begynner å få innsikt i et fagfelt, innser du at det er et hav av ting igjen å lære seg og masse som du aldri vil klare å tilegne deg. En annen variant av dette ordtaket, går jo på at det er for mange motstridende opplysninger, som bare skaper forvirring. Slik må det føles for de som ønsker å ta sunne valg i dag, men ikke vet hvor de skal starte.

DEL DENNE ARTIKKELEN:

Før du leser denne artikkelen, kan det være lurt å lese gjennom en tidligere artikkel som har relevans, nemlig Dietter – en jungel av velmente råd

Dagens tilgang på informasjon om kosthold, livsstil, trening, sunnhet, etc er overveldende, og domineres av en polarisert debatt. Ikke at det siste er noe nytt. Helt siden Fedon Lindberg kom med sine råd om hvorvidt store mengder av brød og poteter var sunt for alle, har det vært motstridende meninger hos både menigmann og fagekspertise. Debattene har ofte vært preget av sterke meningsbærere, og en enten-eller-holdning, enten det dreier seg om lavkarbo eller ikke, veganisme eller ikke, økologisk mat eller ikke, ketogent kosthold eller ikke. Og en mengde annet.

Det siste innen den polariserte debatten nå dreier seg om ultraprosessert mat, og jeg tror vi bare har sett begynnelsen på denne debatten.

Det eneste de har til felles, alle disse innbitte meningsmotstanderne, er at de er sikkert på at de selv har rett og at alle andre har feil.

Dette polariserte markedet er en gullgruve for kostholdsguruene, som skriver bøker om den neste magiske pillen etter den andre.

Forleden var jeg innom en ARK Bokhandel. I de to parallelle hyllene med ti-på-topp var det en bok som kaltes «Glukose-revolusjonen», som nok må kunne befinne seg innen lavkarbo-genren. En annen het «Spis dette» med undertittelen «90 hverdagsfavoritter uten sukker og ultraprosesserte ingredienser» og må vel kunne være innen lavkarbo- og ultraprosessert-trenden. En tredje het «Kokeboka – hva vi skal spise», som viste seg å være skrevet av ultraprosessert-motstander Marit Kolby og Hanne Fischer. Den fjerde het «Autofagi 14», skrevet av Berit Nordstrand og handlet om hvordan du kunne styrke cellenes egen fornyelse vha faste og anti-inflammatorisk mat. Den femte het «Ultraprosessert» og den sjette het «14 dagers kickstart». Av tyve mulige ti på topp, var altså seks bøker relatert til kosthold og livsstil.

I tillegg kommer all informasjon på nettet.

For de som er på desperat jakt etter en sunn livsstil, må all denne informasjon og alle de motstridende rådene, være en killer på motivasjonen. Hva skal man velge?

Jeg tror det er viktig å vite at det ikke finnes noen magisk pille eller en vidunderkur som passer for alle. Vi er alle forskjellige og kroppen vår reagerer ulikt på mye av det vi utsetter den for, enten det er faste, alkohol, trening, eller et spesielt kosthold. Men jeg vil likevel hevde at det finnes noen generelle råd alle kan, og bør vurdere:

  1. Reduser mest mulig av det som ikke er sunt for deg, men ikke bli fanatisk
  2. Tenk på hva du kan gjøre for helsen din
  3. Prøv å få i deg kostfiber til hvert måltid
  4. Spis antioksidantrik mat for å motvirke sykdommer
  5. Vær bevisst på hvilket fett du får i deg
  6. Prøv å finne en makrofordeling som du merker at kroppen din liker
  7. Hold deg i bevegelse og prioriter fysisk aktivitet
  8. Gjør noe med søvnvanene dine
  9. Nyt livet og gjør de tingene som gir deg glede, så lenge de ikke påvirker andre negativt.