Hva er antioksidanter?

Publisert: 29.09.2023

Kategori: Kosthold

Forfatter: Geir

Du har sikkert hørt om at en type mat inneholder antioksidanter og at dette skal være sunt for oss. Men hva er egentlig dette, og hvorfor er det sunt å innta mat og drikke som er rik på antioksidanter? Bli med videre, og se hva du kan gjøre for å legge antioksidantrike matvarer til ditt kosthold.

DEL DENNE ARTIKKELEN:

Når kroppen vår forbrenner maten ved hjelp av oksygen, eller immunforsvaret vårt bekjemper invaderende mikroorganismer, dannes reaktive oksygenforbindelser som for eksempel frie radikaler. Mange sykdommer, røyking, miljøgifter, medikamenter, alkohol og stråling fremmer også danning av disse frie radikalene, men også relativt «ufarlige» ting som trening, solstråling, feilernæring, og stress.

Hvis dannelsen av frie radikaler overstiger kroppens evne til å produsere antioksidanter, vil det danne seg et overskudd av frie radikaler. Det skaper det vi kaller oksidativt stress i kroppen vår. Oksidativt stress kan sammenliknes med det som skjer når fett harskner eller en spiker ruster.

Oksidativ stress kan påvirke utviklingen av en rekke sykdommer og tilstander, f.eks. kreft, betennelse, magesår, høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning, hjertesykdom, AIDS, emfysem og nervesykdommer. Men oksidativ stress er også forbundet med Alzheimers sykdom, artritt, katarakt, KOLS, diabetes, MS, inflammatorisk tarmsykdom og Parkinsons, i tillegg til at det fremskynder kroppens aldringsprosess.

Det er beregnet at hver celle danner mer enn 20 milliarder reaktive oksygenforbindelser hver dag ved normal forbrenning, og hver celle i kroppen antas å bli angrepet av disse forbindelsene 10 000 ganger per dag. Antioksidantenzymene som kroppen vår produserer, er kroppens forsvar mot disse forbindelsene. Balanse mellom frie radikaler og antioksidanter, er derfor viktig for at kroppens celler skal fungere best mulig.

Du kan hjelpe kroppen din på mange måter, men de to enkleste er å redusere sannsynligheten for å danne frie radikaler og å øke mengden antioksidanter i kroppen, gjennom å spise antioksidantrik mat.

Å redusere sannsynlighet for frie radikaler gjøres enklest ved hjelp av følgende:

  • Kutte røyking
  • Kutte eller sterkt redusere inntak av alkohol
  • Stresse mindre og prioritere mer å få god søvn, hvile og restitusjon
  • Beskytte deg mot miljøgifter der dette er mulig, ved hjelp av egnet åndedrettsvern
  • Spise variert og næringsrikt

 

Når det kommer til å spise antioksidantrik mat, er det sånn at antioksidantinnholdet i matvarer varierer svært mye. Flere vitaminer, mineraler og provitaminer (stoffer som vil danne vitaminer i kroppen vår) er også sterke antioksidanter, og bør inngå som en viktig del av et balansert kosthold. Både C-vitamin, E-vitamin, betakaroten (provitamin-A) og selen inngår i denne kategorien, og disse stoffene får du i deg tilstrekkelig gjennom et kosthold rikt på grønne, gule og røde frukter, supplert gjerne med kaffe og mørk sjokolade.

I disse matvarene finner du mye antioksidanter:

  • Nyper, valnøtter og solsikkefrø
  • Bær, som blåbær, hagebjørnebær, surkirsebær, ville bjørnebær, villjordbær, solbær og tyttebær.
  • Grønnsaker, spesielt brokkoli, rødkål og grønnkål
  • Urter og kryddere som nellik, oregano, allehånde, kanel, kryddersalvie, peppermynte, sitronmelisse, rosmarin, timian og merian, og chili
  • Vin, bærsafter, te, spesielt grønn te, kaffe og sjokolade

Som du ser er alt dette plantebaserte råvarer, og det støtter opp om det som av en stor overvekt av forskere er enige om, at plantebasert føde – som helkorn, belgfrukter, grønnsaker, frukt, nøtter, frø og bør – er viktige ingredienser i et sunt og balansert kosthold.

I den forbindelse kan det være lurt å lytte til Tom Waits’ låt «All the world is green», der det grønne representerer at stadium av balanse, harmoni og lykke.