Hvorfor lykkes ikke folk som prøver å gå ned i vekt?

Publisert: 09.02.2022

Kategori: Livsstil

Forfatter: UndrumDesign

Mange av oss har sikkert, selv om vi kanskje ikke vil innrømme det, lurt på om det fantes noe fornuft i de ulike kurene som står på fremsiden av aviser og ukeblad: «Bli kvitt tre kilo på tre uker med potetkuren», «Selleri gjør deg slank før sommeren», eller «Slik kommer du inn i badebuksen fra i fjor».

DEL DENNE ARTIKKELEN:

En venn av meg (det er alltid en venn, er det ikke?) prøvde seg på den sellerikuren. Før den tid hadde han ikke vært særlig begeistret for selleri, men han ble smittet av mange av de på jobben sin som var veldig entusiastisk. Planen gikk ut på å spise hovedsakelig selleri tre ganger om dagen i tre uker, fordi selleri krevde mer energi i forbrenning enn det man inntok. Dermed ville man slanke seg. Kompisen min ga seg etter to dager med sellerisuppe, og har siden aldri spist en selleribit.

Slik er det med de typiske slankekurene, der vi i løpet av en tidsbestemt periode spiser og drikker en viss type mat, for å oppnå vektreduksjon. All erfaring viser at dette ikke fungerer, og det finnes ulike grunner til dette. De viktigste er gjerne:

  • De lover ofte mer enn de kan holde
  • De er vanskelige å følge i en hektisk hverdag
  • De er midlertidige og gir ingen varige endringer i vaner, som igjen vil endre din adferd
  • De er ofte ikke mulige å kombinere med hard trening, fordi de gir deg for lite overskudd
  • De fører til at mister muskelmasse, som igjen forringer din hvileforbrenning og gjør at du går raskt opp igjen når du spiser normalt etter kuren
  • Du gleder deg hele tiden til du kan vende tilbake normalen – dvs det mønsteret som har ført til at du bestemte deg for at du måtte slanke deg

Dietter er noe annet enn slankekurer. Ordet diett har sin opprinnelse i engelsk («Diet») og kan brukes som et synonym til «Kosthold». Et godt eksempel på dette er «Middelhavsdietten («Mediterranean Diet»), som ikke er en tidsbegrenset kur for å få deg ned en viss mengde kilo på kort tid, men snarere en type kosthold som man kan ha hver dag resten av livet. Jeg skal i en senere artikkel presentere fordeler og ulemper med de mest kjente av disse diettene.

Felles for mange av diettene er fokuset på rene matvarer, mye frukt og grønnsaker, sunt fett og gode mengder protein, og dermed er de alle sunne, selv om de har ulik tilnærming til kalorier, proteiner, fett og karbohydrater.

Selv om en diett er sunn, betyr det ikke nødvendigvis at den er god. Og selv om den er god for Knut, trenger den ikke å være god for Per. Vi er alle forskjellige, liker forskjellig type mat og har forskjellige målsettinger i livet.

Jeg prøvde meg, i et desperat forsøk på å gå ned noen kilo, på lavkarbodietten. Det virket noen uker, men så opplevde jeg at suget etter brød ble for sterkt, samtidig som at mange av de som inviterte meg på middag alltid serverte poteter til, og jeg droppet ut. Men mange elsker simpelthen lavkarbo-dietten, og følger den daglig, selv om jeg fant ut at det ikke var noe for meg. En god diett for akkurat deg, er den du kan opprettholde over en lang periode, det vil si mange år, og kanskje resten av livet. For la det ikke være tvil; det vi snakker her er i SunnMann er livsstilsendringer, fordi om du ønsker varige resultater, må du endre livsstilen din.

Livsstilsendring betyr at du må endre de vanene og den adferden som har ført til at du har lagt på deg. Det høres enkelt ut, men er det ikke. Et vanlig perspektiv på dette er at det tar fire uker å etablere en rutine, og kanskje opptil seks måneder før disse rutinene blir til nye vaner. Når du har opprettholdt vanene over et lengre tidsrom, slik at de er en del av ryggmargsrefleksen din, sier vi at du har endret livsstil.. Mange har prøvd det før deg, men de har feilet. Kanskje har du også prøvd og feilet.

Her er et knippe årsaker til at folk feiler:

  • For lite kunnskap om ernæring og trening

Å kjenne til kalorimengder i mat, om energibalansen i kroppen, vite hvordan kroppen reagerer på matinntak, viktigheten av riktig trening og kvalitetshvile, er essensielt for å gjøre de rette tingene og holde ut.

Hvis du vil vite mer om dette, kan du lese artikkelen Hvilket drivstoff velger du.

  • Ikke tilstrekkelig forpliktet

Du kommer til å møte veggen. Du vil føle deg sulten og må jobbe med ditt eget hode, for å kunne klare dette. Du vil føle deg maktesløs når du etter kanskje 1-2 uker ikke ser noe resultat på vekten, til tross for at du føler at du har ofret mye. Mange gir opp, fordi de har ikke noen forpliktelser. Jeg betalte penger for hjelpen, og hvis jeg hadde droppet ut ville jo det være penger ut av vinduet. Om du får hjelpen gratis, så du må skaffe deg en annen forpliktelse. Det kan være å fortelle andre at du holder på å legge om livsstilen din for å gå ned i vekt, og be dem spørre deg hvordan det går når de ser deg. Da er det vanskeligere for deg å droppe ut, for du vet at det blir ubehagelig. Det er en god forpliktelse. En annen, og meget effektiv metode for å skape forpliktelse, er faktisk å betale en coach for å følge deg opp.

  • For lite struktur

Mange bare begynner på med et opplegg de har lest om i et blad eller sett på nettet. Vel og bra, men for å få dette til å fungere er det greit å bruke noen verktøy, både for å logge hva du spiser og hvor mye du trener, men også å føre et detaljert regnskap. Det kan du bruke til å se når du har gått ned i vekt og når du har stått i ro, og du kan da se lettere hvordan kostholdet, treningen din og livet ditt var i de periodene. Jeg brukte en app for å logge all maten jeg spiste, og treningen jeg gjorde, og førte dette over i et eget regnskap noen ganger i uken. Regnskapet ga meg oversikt og jeg kunne se trender. Der fant jeg ut at når jeg var offshore, var det vanskelig å gå ned i vekt, selv om jeg spiste akkurat slik jeg skulle. Dette er mye på grunn av lange arbeidsdager, stress og mindre kvalitetssøvn enn hjemme. Jeg hadde aldri funnet ut dette bare ved å bruke appen, eller om jeg ikke hadde hatt noen av delene.

Vil du vite mer om dette, kan du lese artikkelen Det er inne i boksen det skjer.

  • Ingen støtte

Mange går i gang og tror at de skal fikse det selv, men det vil alltid være skjær i sjøen. Det å ha en person som støtte er viktig. En du kan stille spørsmål, og som du kan snakke med, og en som følger deg tett opp. Du vil få enda mer kunnskap gjennom prosessen, du vil få veiledning minst en gang ukentlig og du vil ha en som etterspør dine resultater og dermed skaper forpliktelse. Dette er enda er fordel med en coach. På samme måte som noen bruker en PT på treningssenteret, er det fordeler å ha noen med mer kunnskap enn deg selv som veileder.

 

Som du ser, det er mange fallgruver. Men heldigvis er det enkle grep som skal til for å lykkes. Det finnes et ordtak, av den franske filosofen Voltaire, som sier at «Det beste er det godes verste fiende». Det betyr at vi ofte, i vår jagen etter perfeksjon, enten det er den perfekte dietten eller de perfekte resultatene, glemmer at det nest beste ofte er godt nok. Og når det gjelder de å akseptere å være nest best, er det ingen som sier det bedre enn Dolly Parton i låten «Jolene»