Sommeren er kort- gjør noe ut av den

Publisert: 20.06.2022

Kategori: Livsstil

Forfatter: Geir

For noen år siden kommenterte noen overfor min far at det hadde vært mye dritvær hele sommeren, men at et tross alt hadde vært noen solglimt innimellom. «Det kan godt hende», svarte min far, «men muligens jeg var på do akkurat når det skjedde».

DEL DENNE ARTIKKELEN:

Den nordiske sommeren er kort, og været er ikke alltid det beste. I alle fall ikke hele tiden. Kanskje akkurat derfor er det viktig å lytte til den svenske artisten Tomas Ledin og noe av det han synger om i låten «Sommaren är kort».

Sommaren är kort

Det mesta regnar bort

Men nu är den här, så ta för dig

Solen skiner idag

Hösten kommer snart

Det går med vindens fart

Så lyssna på mig, solen skiner

Kanske bara i dag

Det nærmer seg St.Hans, for mange selve starten på sommeren. Skolene er ferdig, fellesferien nærmer seg og det er et hav av tid frem til høsten, til tross for at Ledin mener den kommer snart. Sommeren er fantastisk, og jeg er sikker på at vi alle har gode minner fra somrene vi har opplevd, ikke minst da vi var barn. Kanskje en ferietur i baksetet på en sliten Mazda, mens foreldrene våre strirøykte i forsetet, en lun badevik et sted langs kysten, en forfriskende dukkert i en elv et sted du aldri har satt dine ben igjen, norske jordbær, stekt makrell. You name it. Minnene er mange, og de er bare våre.

En av de fineste tingene jeg vet med sommeren, er de lyse kveldene. Det å kunne gå ute klokken ett om natten og at det fortsatt er lyst, som om det nærmest var midt på dagen. Den aktiviteten lar seg veldig lett kombinere med det andre av det andre jeg setter stor pris på med sommeren – samværet med andre. Når det er mørkt klokken fire om ettermiddagen, når det blåser kuling i kastene og regnet beveger seg mer vannrett enn loddrett, eller når slaps gjør enhver bevegelse utenfor døren til et prosjekt, er det ikke lett å dra på besøk til venner og familie. Den tiden kommer, og da må vi finne andre ting å glede oss over.

Men akkurat nå skal du gjøre som Ledin synger om – ta sommeren for deg. Dette er ikke tiden for lange grublerier over hvis – at – om. I stedet tar du en telefon til noen venner, familie eller noen langt ute i slekten. Inviter dem over til hagefest, verandafest eller møt dem i en park eller på fjellet et sted. Eventuelt ta det hele i din egen stue, der du kan dekke på til piknik på gulvet for å gjøre det uformelt. Fiks noe god og sunn mat, kanskje grillet kjøtt eller fisk eller grønnsaker, noe god salat, en hjemmelaget potetsalat som smaker friskt av dill og sitron. Mulighetene er uendelige. Åpne noe god drikke, enten med eller uten alkohol, og finn noe spennende å snakke om. Unngå de mest seriøse temaene, og fokuser heller på de som kan utfordre den enkeltes kreativitet:

  • Hva er det mest ubrukelige talentet du har?
  • Hva ville du kalt båten din om de hadde hatt en, og hvorfor akkurat det?
  • Hvilken kroppsdel ville du uten problemer kunne mistet?
  • Hva er den dummeste måten du har blitt skadet på?
  • Hvilken fiktiv karakter tror du ville vært den mest kjedelige å treffe i det virkelige liv? Hva er det verste kjøpte du har gjort?

Mulighetene er mange og bare kreativiteten setter grenser. Mest sannsynlig vil det dukke opp nye forslag etter hvert som diskusjonene utarter, og kanskje vil du oppdage nye sider ved både gjestene dine og deg selv, når du blir tvunget til å tenke utenfor boksen.

Det er altfor mye alvor og saklighet ellers i året, så la sommeren i det minst bli en tid for tøys og moro, i godt samvær med folk som gir deg energi, mens dere i felleskap nyter bordets gleder (eller gulvet, om du valgte den piknik-løsningen) og hverandres selskap. Kanskje kan det være med og endre din innstilling til livet på mange andre områder også: Alt trenger ikke å være blodserøst hele tiden. Tenk bare på hvor ukomplisert livet var da du var yngre.

Da er det kanskje ikke så dumt å reflektere litt mer over Ledins sang. Handler den egentlig om været i det hele tatt? Kanskje handler den mer om å leve her og nå – uavhengig av vær, vind og årstid?

Jeg mener at det er mulig å tenke slik om den. Grip dagen, lev i nuet og se lyst på livet. Start nå i sommer, når livet er enkelt, nettene lyse, og du lettere kan nyte samværet med folk du liker å omgås. Det du får til av nye tanker nå i sommer, kan du ta med deg videre inn i høsten. Klarer du det, vil du mest sannsynlig oppleve at det finnes både nyttige, fine og hyggelige ting å gjøre selv om det regner.

Fordi gledene og godene ved å besøk en venn, eller tilbringe tid med familien, er ikke noen typisk sommergreie. Det er det som er selve fundamentet i livet for mange. Sosiale relasjoner. Deres betydning for helse- og livskvalitet kan ikke undervurderes. Det utvikles stadig kunnskap om hva som er viktig for helsen vår, og innen folkehelsevitenskapen snakkes det om en klar sammenheng mellom sosiale relasjoner og helse. Andre menneskers råd, hjelp, følelsesmessig støtte, og det å kunne le sammen med andre mennesker, demper uheldig stress og belastninger, samt at det motvirker ensomhet og gir tilhørighet.

Mest sannsynlig har du din egen sommerlåt – den som får sommerfølelsen frem i deg. For meg er det «Moonlight Shadow» med Mike Oldfield, som vekker til live minner om en håndballturnering i Danmark tidlig på åtti-tallet. Likevel; i dag er det ingen annen låt vi kan lytte til en Tomas Ledins oppfordring om å ta for oss sommeren nå når den endelig er her.