I hule heitaste yoga

Publisert: 23.05.2022

Kategori: Trening

Forfatter: Geir

For ganske mange år siden prøvde jeg yoga første gang. Jeg opplevde det som strevsomt med alt maset om rolig pusting, mens jeg ble så sliten av positurene at jeg drev med pesing. For yogalæreren var det også en minnerik kveld. Det var første gang (og sikker også siste) at noen hadde stilt opp på yoga i Atletico-Madrid-shorts.

DEL DENNE ARTIKKELEN:

Yoga er en sånn greie som det ikke er så veldig lett å bli klok på. Mange kvinner synes å sverge til det, så det er absolutt en greie å teste ut om man er på jakt etter damer. Men jeg tror mange menn synes at det passer best for menn som drikker grønn te, som er i overkant opptatt av fred og miljøvern, og som sitter når de pisser.

For noen dager siden ble jeg invitert med på yoga av en god venninne. Men ikke en hvilken som helst yoga. Nei, dette var såkalt Bikram Yoga. Uansett hvilken type det er, synes jeg ofte at enhver yoga-form høres ut som en indisk curry-rett. Og for å gjøre det hele mer forståelig, iler jeg til med å fortelle at Bikram yoga er det samme som hot yoga.

Jeg troppet opp med åpent sinn, godt hydrert og derfor en smule pissetrengt, og en viss frykt for at det skulle bli for varmt. For greien er at man skal drive yoga inne i et rom som holder vel 40 grader, noe som visstnok skal være supert for å få maksimal stretching på musklene. For en som ikke har tøyd ut særlig mye siden midten av åtti-tallet, kan helt sikker enhver grads temperaturøkning komme godt med.

På forhånd hadde jeg fått beskjed om at det var forbud mot å snakke i rommet, og at det også var forbudt å drikke når jeg ville, fordi det kunne forstyrre de andre. Ikke ulikt sånn jeg ser for meg at det må være om du drar på søndagsmiddag hos tante Sofie.

Vel inne i rommet, med matte utstrakt og håndkle dandert oppå, syntes jeg det var varmt, men ikke ubehagelig. Jeg studerte de andre, som alle lå stille med lukkede øyne, så jeg la meg disiplinert ned, lukket øynene og kjørte på med mindfullness, mens jeg tenkte på at det hadde vært godt med en kald øl.

Etter en stund entret læreren rommet, og introduserte oss for opplegget. Hun snakket engelsk, hadde nasal og slik from og typisk grønn-te-drikkende-mennesker-med-super-harmoni-i-sjelen-stemme, som ikke harmonerte godt med mine hørselskader. Vel, vel. Jeg fant ut at det var bare å nyte godt av at jeg sto bakerst, slik at jeg kunne se hvordan proffene gjorde det.

Vi begynte med noen puste- og tøyeøvelser, og jeg kjente at kroppen min ikke var bygget for grasiøsitet. Men jeg prøvde som best jeg kunne å etterlikne positurene til damene foran meg, og håper at de ikke mistolket det stirrende blikket mitt. Etter dette var det ulike positurer i stigende vanskelighetsgrad, inntil vi endelig fikk vår første drikkepause etter vel tjue minutter. Hootchi mama, det var deilig. Men hvor lenge var Adam i Eva?

Kort tid etterpå var det på ‘an igjen, med nye øvelser og enda mer vanskelighet. Mens noen av de foran meg sto i vakre positurer, som om de var statuer formet av anerkjente kunstnere, hadde jeg mer enn nok med å holde balansen og stå på ett ben, mens jeg prøvde å flette fingrene rundt og under fotbladet på det beinet som virret rundt i luften, samtidig som svetten silte. Hadde noen stått bak meg, er jeg sikker på at de ikke hadde tenkt at den mannen der måtte ha inntatt mer morostoff enn Kristian Valen.

Neste drikkepause ankom ikke et sekund for tidlig, og jeg sank sliten ned på matten, vel fornøyd med at to tredjedeler av timen var over. Den siste tredjedelen skulle imidlertid vise seg å bli enda tøffere enn de to forrige, og jeg kjente flere ganger at svimmelheten kom. Da var det bare å ta stående telling, eller sette seg ned og late som om man hensank til meditasjon, mens jeg tenkte at jeg hadde foretrukket at Bikram var noe man inntok oralt sammen med et par flasker Kingfisher.

Etter en stund med hvile etter at timen var slutt, en kald dusj og en god dose med vann, så jeg lysere på livet. Timen var over og jeg følte meg underlig velopplagt. Til tross for varmen jeg hadde opplevd, følte jeg meg energisk, noe som varte resten av kvelden. Og da jeg noen timer senere sovnet, sov jeg som en stein gjennom natten.

Jeg kommer nok aldri til å kunne innta noen av positurene jeg så mine nye yoga-venner gjorde, for det er selvsagt begrenset hvor elegant man blir når man er to meter høy og har en kropp som minner om en tsjekkisk traktor, men jeg tror at kroppen min har godt av det.

Så hva sitter jeg igjen med? Jo, hot yoga var hett som faen, men du skal ikke se bort fra at det blir hett i byen flere ganger denne sommeren.