Kom deg opp av sofaen og ut av døren

Publisert: 23.03.2022

Kategori: Livsstil

Forfatter: Geir

Du har helt sikkert hørt det før, men en god ting kan ikke sies for ofte: Mennesket er skapt for bevegelse.
Alle vev i kroppen og arvemassen vår ser omtrent lik ut som hos forfedrene våre for titusener av år siden, den gang de overlevde ved å være jegere og sankere. Aktivitet ligger faktisk i genene våre, og moderne forskning har funnet ut at våre forfedre bevegde seg opp mot to mil hver eneste dag i jakten etter mat. Så, genetisk sett, er det å være i bevegelse normalen for oss mennesker, ikke å sitte stille. Men vi har snudd opp-ned på det, med den følge at mennesker i moderne samfunn lever et liv ute av takt med kroppens behov.

DEL DENNE ARTIKKELEN:

Fysisk inaktivitet er en økende utfordring, og inaktiviteten øker i alle aldersgrupper. Samfunnet vårt har de siste tiårene blitt tilrettelagt for inaktivitet, og man skal i dag være bevisst for å få fysisk aktivitet som del av hverdagen. Tidligere generasjoner fikk fysisk aktivitet «gratis» gjennom hverdagens krav, ofte mer enn godt var. Det er først i senere år at fysisk aktivitet er blitt mangelvare, med mangelsykdommer som for eksempel overvekt og diabetes som resultat.

Et stillesittende liv fører derfor til økt sykdomsrisiko, og derfor vil en økning av den fysiske aktiviteten kanskje være det tiltaket som vil ha størst positiv effekt på folkehelsen. Regelmessig fysisk aktivitet og trening kan forebygge sykdom, og i mange tilfeller også kurere en rekke sykdommer.

Når vi beveger oss skjer det mye i kroppen som gir oss helsegevinst. Immunforsvaret styrkes, risikoen for livsstilssykdommer som hjerte- og karlidelser, kreft, diabetes type 2 og psykiske lidelser reduseres. Kroppen får et mer naturlig avløp for stress, søvnkvaliteten bedres og livskvaliteten øker. Generelle funksjoner i kroppen (hjertet, mage & tarm, lungefunksjoner, blod- sirkulasjon og blodsukkerregulering, muskel og skjelett, brusk, sener og bånd) bedres. Den naturlige aldringsprosessen går langsommere, og det er lettere å opprettholde en ønsket kroppsvekt. I tillegg gir tilrettelagt fysisk aktivitet mer overskudd, økt trivsel og bedre arbeidskapasitet.

Det er ofte ikke så mye som skal til for å komme i gang. Voksne og eldre bør være fysisk aktive i minst 150 minutter med moderat intensitet per uke, eller minst 75 minutter med høy intensitet per uke. Du kan også variere mellom moderat og høy intensitet. Gåturer er perfekt i så måte, og du kan for eksempel, når du er blitt i bedre form, prøve å legge inn litt hurtigere tempo i motbakker, og dermed øke intensiteten. Klarer du å øke dette til 300 minutter per uke, vil du få ytterligere gevinst, og klarer du å legge gåturene ut i terrenget vil du også trene balansen din og få naturlige stigninger som er med på å trene de store muskelgruppene i bena.

Og husk: All bevegelse er bedre enn ingen bevegelse.

En som har skjønt dette er Mick Jagger. Det finnes mange videoer av ham på Youtube hvor man kan se hvordan han trener for å holde danseferdighetene ved like. Da kan det være på sin plass, i den gode bevegelighetens ånd, å lytte til en låt som hyller dette – «Moves like Jagger»