Power nap – din nye bestevenn

Publisert: 22.03.2022

Kategori: Livsstil

Forfatter: Geir

I dagens samfunn blir vi bombardert med stimuli nærmest fra vi står opp til vi går og legger oss. For mange kan dette lede til en slags «mental overload» som reduserer vår evne til tenking og gode avgjørelser, som gjør oss mer stresset og irritert, og som påvirker oss negativt også fysiologisk sett. Mange av de som har problemer med innsoving om kvelden og dårlig søvn gjennom natten, har det slik fordi de har vært mentalt høyt belastet gjennom hele dagen. Heldigvis finnes det en enkel vei ut av det hele, og den heter «power napping».

DEL DENNE ARTIKKELEN:

En Power Nap er kort og greit en kort soveøkt som varer fra 10-30 minutter.

Den bør ikke være noe lenger enn 30 minutter, for kroppen kan etter så lang tid gå inn i en såkalt REM-søvn, som er en dyp form for søvn. Hvis vi våkner direkte fra et dypt søvnstadie, kan vi føle oss døsig og trøtt i opptil en time etter at vi har våknet. Å kjøre kortere Power Nap enn 10 minutter er heller ikke bra, for vi bruker en viss tid på å roe oss ned og komme inn i søvnstadiet, og bare noen få minutter i søvnstadiet er ikke tilstrekkelig til å oppnå en positiv effekt.

Når du tar en powernap aktiveres visse deler av hjernen, blant annet hippocampus, som er et område i hjernen som påvirker hvordan vi behandler og lagrer ny informasjon. En powernap gir tilsynelatende full oppladning av hippocampus, som fører til at ting blir enklere å huske og ved at vi blir bedre i stand til å lagre ny informasjon. Du kan faktisk sove deg til bedre hukommelse. I tillegg kan det redusere risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag, diabetes og overdreven vektøkning.

Noen studier har imidlertid funnet økt risiko hvis man jevnlig sover lenge på dagtid, så hold deg derfor innenfor 20 – 30 minutter.

Skal du ta en dupp, finn et avslappende sted med en behagelig temperatur. Prøv å begrense støy og lysmengde. Tidspunktet for duppen kan ha betydning: Hvis det blir for sent på dagen, kan det påvirke nattesøvnmønsteret ditt og gjøre det vanskelig å sovne til natta. Hvis du prøver å ta en dupp for tidlig på dagen, er det ikke sikkert kroppen er klar for mer søvn.

Undersøkelser har vist at det optimale tidspunktet for en power nap er midt på dagen, mellom klokken 12 og 15.

Kilde: Medicalnewstoday.com