Bevegelse – roten til alle fremskritt

Publisert: 22.03.2022

Kategori: Livsstil

Forfatter: Geir

Menneskekroppen er som skapt for bevegelse. Derfor er det å fokusere bevisst på fysisk aktivitet i dagens samfunn hvor jobber blir mer og mer stillesittende, og hvor vi tilbringer mer og mer tid foran en skjerm enn utendørs, noe av det viktigste bidraget jeg kan gjøre som helsefremmer, og hver og en av oss kan gjøre for å bedre folkehelsen. Fysisk aktivitet er den beste medisin for å bidra til god helse og livskvalitet.

DEL DENNE ARTIKKELEN:

Det som skjer når du er inaktiv, er at benvevet blir sprøere. Muskelceller og nerveceller dør. Hjertets pumpekapasitet reduseres, karveggene blir stivere og vi får endret blodtrykksrespons. Her gjelder virkelig ordtaket om «Use it, or you loose it». Dessuten vil inaktivitet øke risikoen for både hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og fedme – kanskje de fire største risikoene for nedsatt livskvalitet og en tidlig død.

Når vi beveger oss skjer det mye i kroppen som gir oss helsegevinst. Immunforsvaret styrkes, risikoen for livsstilssykdommer som hjerte- og karlidelser, kreft, diabetes type 2 og psykiske lidelser reduseres. Kroppen får et mer naturlig avløp for stress, søvnkvaliteten bedres og livskvaliteten øker. Generelle funksjoner i kroppen (hjertet, mage & tarm, lungefunksjoner, blod- sirkulasjon og blodsukkerregulering, muskel og skjelett, brusk, sener og bånd) bedres. Den naturlige aldringsprosessen går langsommere, og det er lettere å opprettholde en ønsket kroppsvekt. I tillegg gir tilrettelagt fysisk aktivitet mer overskudd og økt trivsel og arbeidskapasitet. Videre viser forskning at aktivitet bidrar til økt selvtillit og mestringsfølelse. Aktivitet i grupper reduserer ensomhet, isolasjon, tilbaketrekning og tiltaksløshet, og hverdagen får et innhold som gir økt tro på seg selv og fremtiden og reduserer følelsen av håpløshet. OM det hadde fantes en pille som ga deg alt det der, er jeg rimelig sikker på at du hadde betalt godt for å få kloa i den.

Bevegelse trenger ikke bare være trening.

Helsedirektoratet anbefaler alle å være i fysisk aktivitet. For voksne og eldre er anbefalingen minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet i uken, eller minst 75 minutter med høy intensitet. Det høres jo ikke ut som all verden, men klarer vi det?
Vi har alle hørt om dørstokkmilen, hvor vanskelig det er å komme seg ut av sofaen og over dørstokken. Nå er det ikke slik at all fysisk aktivitet trenger å skje ute, men frisk luft har også stor innvirkning på vårt velvære. Likevel er det mange som aldri kommer seg til dørstokken en gang, og her følger en del tips til hvordan du kan bli mer fysisk aktiv:

 • Skaff deg en treningskompis – lag avtaler med venner, familie og kolleger.
 • Begrens tiden du sitter stille. Fysisk aktivitet er «ferskvare».
 • Bruk trapper i stedet for heis, gå eller bruk sykkelen når det er mulig.
 • Gå av kollektivtransport ett stoppested før, eller gå et ekstra stopp før du går på.
 • Gå til kolleger i stedet for å sende e-post.
 • Ta 10-minutters aktivitetspauser i løpet av dagen med strekkøvelser eller en kort tur.
 • Planlegg aktive ferier og helger.
 • Bruk skritteller (dette er ofte en integrert app på smarttelefoner) og følg med på antall daglige skritt.
 • Bruk ergometersykkel eller tredemølle mens du for eksempel ser på TV.
 • Sett små konkrete delmål, før treningsdagbok og legg inn belønninger underveis.
 • Planlegg treningen slik at du gradvis øker antall minutter hver gang du trener og antall dager i uken med fysisk aktivitet.

Dette er bare noe av det du kan gjøre for å komme i gang. Hvis du får fysisk aktivitet gjennom dine daglige gjøremål, transport og ved å sitte mindre stille, er du langt på vei til bedre helse. Det er den totale mengden mosjon du får, som har betydning for helsen din.

Fysisk aktivitet er verdens beste medisin, og i motsetning til hva jeg lærte når jeg var liten, at god medisin skal smake vondt, så er det ingen bakdeler med fysisk aktivitet, så lenge du klarer å beherske deg og ikke gape over for mye før du er klar.
Derfor har du ingen unnskyldning til ikke å lytte til oppfordringen Rolling Stones har i låten sin «You gotta move».